Als 10 anys comença a interessar-se per la música. Aprèn a ballar sardanes. Als 12 anys comença a estudiar guitarra de la mà de l’Enric Patrac, gitano català, virtuós de l’instrument. Per ordre de la família, entra a treballar d’aprenent de cuiner en un restaurant de la vila durant la temporada d’estiu. Als 14 anys, amb dos amics, forma el grup Cold Turkey, que dirigeix un antic director d’orquestra anglès. Toquen cançons dels Beatles. En acabar el col·legi entra a treballar al bar de casa seva on comença a donar recitals de guitarra pels turistes i els vilatans. Comença a llegir els poetes i a estudiar música de Tàrrega i de J. S. Bach. Als 16 anys entra a formar part del conjunt de ball Oasis, músics que rondaven la quarantena. Toca el baix. Hi fa dues temporades. Tot seguit, amb un amic del poble i dos més de Sant Pol, forma el grup Marinada dedicat al Folc Català. Ben aviat van a Madrid a un programa de Josep Mª Iñigo a cantar “La lluna i la pruna”. A l’estiu treballa al bar i a l’hivern al camp; maduixes i vinya.
L’any 1972 fa el seu primer viatge a Europa. Toca altruísticament per Holanda, Anglaterra, Alemanya, Àustria i Suïssa. El 1973 peta el grup de Folc. Amb dos músics de Calella forma el grup de roc català i en català Bustait. Temes propis. Actuacions a Zeleste i pobles del Maresme. La mili s’ocupa de trinxar el projecte. A començaments de 1977 el va a buscar el guitarrista Diego Cortés, per tocar el baix en el seu grup. Gira per Espanya. Li concedeixen un premi de poesia. Entra en contacte amb Canet-Comediants. Actuacions en solitari a l’Odeon. El 1978, amb dos músics més, entra en el grup de teatre Cal Boter de Tiana per fer l’espectacle dels Ninots de la Lola Anglada. Actuacions arreu de Catalunya. Fa de pescador de sonsos en una barca de Pineda. El patró, en Pau Calau, geni i figura, constant animador i gran pescador. Toca el timbal en diverses ballades de gegants i segueix els estudis de música i flauta travessera amb el mestre J. Castellà, sense deixar les visites setmanals al seu mestre de guitarra.
L’any 1979, amb la seva companya pintora, decideix canviar d’aires i se’n va cap a l’Empordanet. Comença a pintar i a escriure noves cançons cercant el seu propi estil. Segueix llegint els poetes i a musicar-los. A l’estiu ven les seves miniaturas pels mercats, tocant la flauta al costat de la parada. Coneix Xesco Boix. A finals 1979 se’n va a donar un tomb per la Península. A Galícia escolta les meigas, a Còrdoba rep classes de guitarra de M. Cano, a Granada conviu amb una colla de músics estrangers. Torna a Palafrugell i comença a establir contacte amb els cantaires de cançó de taverna de Calella de Palafrugell. Va de tant en tant a Pineda a donar classes i a Canet a rebre-les d’en Salicrú, guitarrista de música de càmara. També fa visites a D. Cortés (pare), gran guitarrista i d’una expressivitat i elegància notables. El 1981 és músic habitual de varis pubs i tavernes de l’Empordà i de Girona: El Castellet de Palamós, El Poc a Poc de Llafranc... Ja disposa d'un ampli repertori amb les seves cançons i d’altres de tradicionals. El 1981 i 82 actúa a la Fira de Tarrèga convidat pels Comediants.
Entre 1983 i 84 es trenca la parella. El 1985 enregistra el K7 Trobadoresca. Torna a Suïssa. Actúa per Andorra i Puigcerdà. Va a la ciutat gran a trobar-se amb representants… que mai no li fan cas. Decideix tornar a Andalusia, tip de fotre’s de gana a Catalunya, en concret a Marbella a la Plaça del Pi i al carrer Bisbe Isurita. Hi passa temporades de 8 mesos tocant per restaurants, bars i terrasses on ja és conegut per "el catalan". Toca havaneres i cançons seves, que són molt ben rebudes pel públic. A l’estiu torna al seu estimat país, Maresme-Empordanet, on es dedica a tocar i a passar el barret per les terrasses. El 1991 deixa d’anar al Sud. El 1992, a primers d’any, entra a formar part del grup La Garota, amb la sana intenció d’enriquir la cançó de taverna. Del 1992 al 1994, treballs discogràfics: K7 La Garota i CD Balls mariners amb molts temes seus. Anades a Luxemburg, Alemanya, França i Itàlia a actuar. Actuacions arreu de Catalunya: La Mercè, Gràcia, CAT, Olimpíades… El 1996 s’acaba el rotllo amb el grup i retorna a actuar en solitari.
Haz clic aquí para modificar.
presentació del CANÇONER I (1998)
El 1997 es casa i forma duet amb la seva dona, Rosa d’Osor. S’interessa fermament en musicar més poetes catalans i en recuperar antigues cançons. Publica el seu llibre Cançoner I , amb el que fa una gira de presentació i actuacions. Composa cançons per a la veu de la Rosa. El 1998 és pare per primera vegada. Quim Xena i Rosa d’Osor editen el CD Brollades al mar. Va als instituts a cantar els poetes catalans als alumnes. El 2000 és pare per segona vegada.
Click here to edit.
Quim Xena i Josep Cruanyes (2000-2004)
A finals del 2000 forma duet amb Josep Cruanyes. Actuacions arreu de Catalunya. Editen el CD Com més mar més vela, cançons de taverna. El 2001 i 2002, escriu noves cançons de taverna. Continua amb el soci cantant en les festes populars del país. L’any 2003 Quim Xena i Josep Cruanyes representen Catalunya en la Fira d’Essen, el mes de març, i a Quito, el mes d’octubre. En aquest temps enregistra el CD Cantadors amb sis músics col·laboradors i el DVD A la inconstància de les dones. L’octubre de 2004 s’instal·la amb la família a Sant Martí Sacalm, territori de Cantallops.
Click here to edit.
Antoni Mas presentant Quim Xena (1998)
El 2005 es trenca el duet i retorna a la seva tasca de cantador-trobador. Edita el CD Al llarg de la vall del temps, cançons de trobador. Segueix fent cançons de cara al Collsacabra. El desembre de 2007 enregistra el segon treball discogràfic amb Rosa d’Osor, Estat Natural. Acabada la promoció del disc, dóna un cop d’ull al passat i, rememorant els seus anys a Calella de Palafrugell aprenent l’havanera, es posa a escriure un llibre autobiogràfic sobre els anys passats a l’Empordanet i a reinterpretar les havaneres a la guitarra arranjades en aquella època. El juliol de 2010 edita el llibre Tot afinant la vella guitarra, que acompanya amb el disc 15 havaneres a la guitarra.
L'any 2016 edita el seu segon llibre ROMANÇ DE L'ESTEVE DE LA PLANA, BRUIXOT; i el seu desè treball discogràfic LA MEVA LLENGUA i el seu segon videoclip, amb el tema UN VELL CANT.
Entre una cosa i l'altra...l'any 2016 es converteix en un dels més actius en quan a presentacions, entrevistes i articles a la premsa
Actualment continua pujant als escenaris amb Rosa d'Osor; combinant la seva obra amb temes tradicionals recuperats i lletres de poetes catalans convertides en cancons populars.
En els seus recitals sempre introdueix temes interpretats en solitari, rememorant el trobador que de debò és i es sent, en Quim Xena